torstai 25. elokuuta 2011

Ruuttahuoneella

Terveisiä ruuttahuoneelta!

Toisin sanoen terveisiä WC:n lavuaarilta! Meillä on harrastettu VVV:tä eli Vauvojen VessahätäViestintää siitä lähtien, kun poika täytti 2 viikkoa. Ajattelin tehdä aiheesta postauksen, sillä mielestäni aihe on vähintäänkin postauksen arvoinen.

Lyhyesti sanottuna VVV on lapsilähtöinen käytäntö, jossa äiti oppii tunnistamaan lapsensa vessahädän. Käytäntö ei ole suinkaan mikään uusi keksintö, sillä kautta aikojen äidit ovat pissattaneet ja kakattaneet lapensa. Tämä oli yleinen käytäntö Suomessakin, ennen kuin kertakäyttövaipat tulivat markkinoille. Käytännössä vauva siis viedään lavuaarin (tai potan tms.) päälle heti, kun hän viestii hädästään. Vauvaa pidetään ns. kyykkyasennossa ja kehoitetaan häntä tekemään tarpeensa käyttämällä esim. pssspsss -äännettä.


Itse innostuin asiasta ystäväni kautta. Ajattelin, että jos heillä käytäntö oli onnistunut, niin miksei sitten meilläkin. Aloimme viedä poikaa lavuaarin päälle tarpeilleen aina heräämisen ja syömisen jälkeen sekä silloin, kun hän vaikutti levottomalta (ähisi ja sätki jaloillaan). Lisäksi vessatimme samalla, kun vaihdoimme vaipan/pesimme pepun. Jo parin ensimmäisen päivän aikana poika ymmärsi, mikä oli homman nimi ja "ruutaili" tyytyväisenä lavuaariin niin pissat kuin kakatkin. Olihan se aluksi huvittavaa puuhaa ja nauru oli herkässä sekä minulla että miehelläni. Olimme myös yllättyneitä siitä, kuinka helposti asia lähti sujumaan. Toki pojalla tulee edelleen pissoja myös vaippaan, mutta kakkavaipat ovat nykyisin jo todella harvassa. Lisäksi ne kuuluisat pissa-/kakkasuihkut hoitopöydällä ovat jääneet kokonaan pois. Äidin ja isin vatteet pysyvät siis puhtaina vaipanvaihtojen yhteydessä. ;)

Parasta tässä käytännössä on mielestäni se, että lapsi saa oloonsa helpotuksen nopeammin ja tuskaiset ähinät, puhinat ja sätkimiset jäävät paljon vähemmälle. Likainen vaippa ei haudo peppua ja iho pysyy parempana. Käytämme siis edelleenkin kertakäyttövaippoja pojalla, mutta vaippojen määrä on pienentynyt huomattavasti. Meillä VVV:ää käytetään rennolla asenteella ja ilman suorituspaineita. Haaveissa olisi aivan kokeilumielessä pitää poikaa ainakin välillä ilman vaippaa ensi kesänä, kun hän on yhden vuoden ikäinen. Raportoin tänne pojan kehityksestä varmasti myös tämän asian tiimoilta myöhemmin.

Tässä on hyvä artikkeli vessahätäviestinnästä. 
Antaa mukavasti ajattelemisen aihetta. Suosittelen lukemaan!


Onko teillä lukijoilla kokemuksia vessahätäviestinnästä?

4 kommenttia:

frost kirjoitti...

Terveisiä myös Ruuttaukolle! ♥

Nirppu kirjoitti...

Kiitos, virtuaalihaleja myös sinne!

jenni. kirjoitti...

en oo kuullutkaan tämmösestä! täytyy ehkä kokeilla :) eikö se oo vähän ällöttävää jos kakkaa lavuaariin? :D mites sitten kun alkaa syödä kiinteitä ja kakan koostumuskin muuttuu kiinteämmäksi?

Nirppu kirjoitti...

Heh, kyllä Jenni, se on hieman ällöttävää. :D Toisaalta pestäänhän ne kakat muutenkin tuossa iässä vielä lavuaarissa. Mutta vaihtoehtoisesti voi vauvan toki viedä pöntönkin päälle tai potan, kuten tekstissä mainitsinkin. Lavuaaria tosiaan pitää pestä vähän tavallista ahkerammin! Meillä on aikomus siirtyäkin pian potalle/pöntölle. Ja siinä vaiheessa kun kiinteitä aletaan maistella ei toki lavuaariin voi enää päästelläkkään vaan silloin on hyvä aika hankkia pienokaiselle potta.
Kokeile ihmeessä! Tulet hämmästymään :)